Раждането на Visual kei. Предпоставки и развитие.

Какво можем да научим за Япония чрез съвременната музика? Какво значи, че дадена музика е „японска“, а друга „западна“. Отговорите на тези въпроси ни карат да попаднем в много по-дълбоки полета на обществената система. Защото те са комплекс връзки между нация, раса и етничност, пол и сексуалност, медия и индустрия, и самата динамика на историческите събития.

Още в самото начало трябва да направим едно уточнение относно какво точно представлява понятието Visual keiVisual kei не е стил музика, а по-скоро стил в модата. Той не носи промяна за самата музика, а за начина, по който тя бива представяна на пазара. Самият продукт се променя, за да бъде рантабилен на японския пазар.

Историята започва от глам музиката през 70-те години на 20 век в Америка, която набира популярност в Япония.

През 1979 г. собствениците на глам бутик решават да сформират група под името Visualscandal. Въпреки че не са професионални стилисти решават да експерементират. Започват да се обличат „елегантно“ (по-скоро странно) и съвсем неочаквано добавят тежък грим , което става тяхна отличителна черта и, което ги различава от западните изпълнители. Групата започва да промотира модната си линия, наричайки я „beautiful elegance“ . Именно тук се крие причината да бъдат наречени Visual, а не Glam, както тази музика е позната на Запад. В самото си начало този стил е анемичен. Много често групите копират Западните си събратя, добавяйки определени визуални промени.

Всичко се променя с идването на „Х“ през 1982 г. Именно банди като „Х“, „Saber Tiger“, и „Seikima II“ ще създадат истинския и добре известен дори днес Visual. Вдъхновението идва от традиционния кабуки театър в Япония.

1524165_10151958864912810_1968163548_o

Характерно за него е това, че всички роли се изпълняват от мъже, които носят тежък грим-маска, който да символизира емоцията, която изразяват.

 

x japan

“X” в началото през 1983г.

 

 

Краят отново идва в момента, когато „Х“ обявяват, че „това беше достатъчно“през 1993-1994 . Всички банди под лейбъла[1] на Йошики[2] или тези, които са по някакъв начин свързани с бандата, което ще рече всички големи изпълнители в жанра-разбират, че е време да се прегрупират и да осмислят отначало концепциите си.

Промяната

Visualтрябва да извърви дълъг път, за да привлече вниманието върху себе си: елегантността през 1984; насилието през 1986 г.; цветността през 1988 г. изчезват напълно. Изрусената и стилизирана коса, както и екстравагантните дрехи се превръщат в нещо второстепенно.

В японската поп култура суфиксът кеи (тип, стил) се прибавя обикновено към тенденции в поп културата.За пример можем да вземем „Шибуя кеи“ означава-правилният стил за Шибуя[3].

Трудно е да се определи кога точно Visual става „Visual Kei. Това може да се е случило във всеки момент между 1991 г. и първата година на новото хилядолетие.

През 1991 г. се създава известната банда MALICE MIZER, пренебрегвайки установените визуални линии на предшествениците си. През 1994 г. един от членовете Мана решава, че Visual може да бъде спасен от“забвение“. Идеята му е да въведе готическо-викторианския стил, както и изключително тежкия грим до точка.

Malice_Mizer_-_Gekka_No_Yasoukyoku

MALICE MIZER с втория си вокалист Гакт и новата визия съставена от Мана след 1994 г.

 

 

Всъщност Мана взаимства идеята от вече набилата популярност готик-викторианска мода, наречена Лолита Фешън, която се наблюдава при жените през 70-те. Само че този път в главните роли ще са мъже. Според някои изследователи именно Мана е този, който променя Visual към Visual Kei. Достатъчно е да се видят снимките, за да се забележи радикалната промяна от 80-те до 90-те години на 20ти век. От Глам облеклото до готик-викторианската мода, от Visual към Visual Kei.

MALICE MIZER не се задоволяват единствено с промените във външния вид, взаимстван от френския романтизъм и готик-викторианството. Те променят из основа начина на представяне на музиката. Спектаклите им се отличават със забележителен сценарии, подобен на опера в музикално-визуална връзка. Дори в песните си използват аранжименти и вдъхновение от исторически композиции.  Можем да обобщим създаденото от Мана като сценично шоу подобно на това на Cirque du Soleil. Единствените, които следват тази линия са тези свързани с Мана: Камиждоу (Lareine, Versailles), Джука (Moi Dix Mois), Кая (Schwarz Stein), и проекти  Scherzo през 2007 г.

С края на MALICE MIZER идва и краят на „традиционният“ Visual Kei. Днес той е претърпял своебразни трансформации, които са довели до обезличаването му. Грандиозните шоута на създателите му са останали в миналото. Други са стиловете, които владеят музикалното пространство. Всички големи звезди на тази епоха сега представляват отломки от миналото, динозаври останали непроменени докато реката от време е преминавала покрай тях.

 

 

[1] Extasy records

[2]Създаделят на „Х“.

[3]Улица в Токио.